Продължете към съдържанието

Трикове, които спестяват пари при избора на ресторант

  • от

Една от първите задачи на младоженците е да изберат ресторант, в който ще отпразнуват сватбата, ако нямате някой конкретен на ум, вероятно вече се ровите в списъците на ресторантите в града. Независимо  на кое място се спрете, има няколко важни неща, които могат да Ви помогнат да спестите пари от бюджета на сватбата.

На мнение съм, че сватбената индустрия в България се развива повече от скорострелно, за ресторантите това е вече бизнес, от който печелят не само в събота и неделя, целта вече е всеки ден да е ден за сватба. Изборът на ден от седмицата, в който да организирате сватбата може да ви спести пари, немалко места имат различна цена на куверта за уикенд и за делничен ден, обърнете внимание на тази тенденция и не подценявайте петъците 😉

Красивите и изискани ресторанти несъмнено грабват окото, обърнете специално внимание на интериора и декорацията на ресторанта, това ще окаже огромно влияние върху бюджета за декорация. Не един път съм виждала ресторанти тип конферентна зала, за които се налага буквално да бъдат преобразени от младоженците, за да придобият по-романтичен изглед. Обърнете внимание и на цветовете, неутралните интериори биха могли да се съчетаят без особени усилия с тоновете на сватбата, а един огромен виненочервен мокет в цялата зала би саботирал морскосинята ви украса.

Локацията на ресторанта може да изиграе ключова роля не само в програмата на сватбения ден, но и в разходната част – много често на младоженците се налага да осигурят два или три курса частен транспорт за гостите в малките часове на нощта, когато ресторантът се намира извън града. От друга страна, когато локацията е в покрайнитите, не може да очаквате от всички 100 човека на сватбата да пристигнат по едно и също време, диапазонът се увеличава, а и вашите разходи за допълнителна консумация и кетеринг, докато гостите се събират.

Попитайте с какво разполага ресторантът като инвентар, свързан със сватби – покривки, видове маси, покривала за столовете, подложни чинии, свещници, пълен набор от прибори за 3-,4- или 5-степенно меню. Всички тези на вид безобидни детайли биха представлявали разход, ако липсват, от друга страна коренно променят интериора на ресторанта, „пълнят масата“ по подобаващ начин – защото е много по-добре да имате масата с перфектно подредени съдове и прибори, отколкото с множество рамки за снимки, камъчета, мидички или каквото и да е, което няма отношение към вечерята.

Изберете ресторант, които Ви е по мярка на сватбата. Имайте предвид, че много често управата на ресторантите слага едни +/– 20% на капацитета на залата, само за да може да поеме повече сватби. Погледнете реалистично, ако залата Ви се струва малка, а планирате сватба от 150 човека, попитайте направо колко маси и колко места виждате пред очите си, ако отговорът е 100 бр, а пред очите ви е претъпкано, то вече може да имате едно на ум. Ето и как това се отразява на разходите – малка сватба в голяма зала иска повече декорация и „запълване на пространството“, дори и да сложите по-малко хора на една маса, това увеличава броят на масите, а от там и парите за украса. Голяма сватба в малка зала означава разходи за пространство – може да се наложи да наемете маси, столове, да изключите пространството за дансинг.

Постарайте се да информирате всички подизпълнители за локацията по-рано и се уверете, че наистина са ви разбрали. Част от украсата за моята сватба щеше да отиде в друг голф клуб … 😀

Милвана

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *