Продължете към съдържанието

Срокове, документи и изследвания за граждански брак – Част 1

  • от

Сватбата има две лица – романтично и прагматично. Ще се срещнете и с двете, за да са приятни тези срещи е добре да сте отлично информирани за това какво е необходимо, за да се ожените (освен Любовта, разбира се!). Чака Ви лутане и препускане през срокове, документи и изследвания за граждански брак, което може значително да облекчите, като прочетете следващите редове.

От къде да започнете обаче? След като сте определили датата на сватбата, имате две големи институции, чиито критерии да спазите: гражданското и църквата. Затова побързайте да запазите час и в двете, препоръчвам Ви това да стане лично, позвънете и попитайте кога е удобно да Ви приемат, но резервирайте датата още по телефона за по-голяма сигурност. Уговорените срещи Ви поставят една идея по-близо до разгадаването на загадката относно с какви срокове, документи и изследвания за граждански брак ще се сблъскате.

Започваме от църквата: на първо място попитайте дали имат кратък и пълен ритуал, повечето църкви изпълняват и двете, затова разберете каква е продължителността им и планирайте спрямо предпочитанията си. Повечето църкви имат предварително подготвени списъчета с необходимите неща за изпълнението на ритуала, но стандартния списък включва:

*Бонус съвет: ако църквата изисква по време на ритуала гостите Ви да бъдат със запалени свещи, предплатете съответната бройка предварително и помолете Божиите служители да раздадат свещите на влизане, така няма да се образува ненужна опашка.

Относно документите, които са нужни за църквата, те са еднакви навсякъде:

  • Кръщелно свидетелство на младоженците (копие или оригинал)
  • Кръщелно свителество на кумовете (копие или оригинал)
  • Свидетелство за сключен граждански брак

**Втори бонус съвет: ако кумовете Ви са семейство със сключен църковен брак, те могат да предствят църковното си брачно свидетелство.

Ето и някои аксесоари, които вероятно ще са Ви нужни на Вас като младоженци в църквата: кутия за халките, ако по програма на сватбата следва фиктивен изнесен ритуал, може би ще свалите халките си след напускането на църквата, защото често пъти фотографите искат да снимат кутийката на фона на останалите елементи за гражданския ритуал. Ако пък ритуалът в гражданското няма да е фиктивен, можете да помолите за бележка, че в посочения ден имате запазен час за сключване на граждански брак, което да представите пред църковните служители, но с предварителна уговорка, че подобен документ е приемлив за тях. Друго, което вероятно ще Ви потрябва са малките „късметчета“ /ориз/ жито, които шаферките или гостите хвърлят, докато младоженците излизат на входа на църквата. И не на последно място: еднопластови кърпички или попиващи листчета за грим, защото кога по друго време лицето Ви е било надвесено над свещ за 40 минути, може да има нужда да се освежите, но го направете много фино, за да запазите цялостта на грима си.

Останалите подробности относно срокове, документи и изследвания за сватба ще намерите във втора част на този блог, не се отчайвайте, изискванията имат край 😉

Не забравяйте да разгледате нашата колекция булчински рокли!

Милвана

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *