Продължете към съдържанието

Срокове, документи и изследвания за граждански брак -Част 2

 • от

Тази статия отново е за прагматичната страна на любовта и в частност – документи, срокове и изисквания за сключване на граждански брак. Всъщност те не са толкова много, но това, че няма ясна и структурирана информация по върпса, обърква много младоженци. В следващите редове ще откриете всичко за безпроблемното заявяване на любовта си пред държавата.

Уговорка номер едно (ще има още много …) статията се отнася за Вас, ако Вие сте: пълнолетен/а, български гражданин, не се намирате в затвор или под друг  специален режим и не сте вдовец/вдовица.

Вече можем да започваме! Когато определите датата на сватбата, помислете дали искате да имате изнесен ритуал или такъв в ритуална зала. И в двата случая се свържете с ритуалната зала, която сте избрали, възможно най-скоро, запазете датата по телефона, но си уговорете и среща на място. За да запазите дата за сватбата си, трябва да представите личните си карти пред длъжностното лице.

След това ще получите пълен списък с документи, които са Ви необходими за сключване на граждански брак, могат да варират спрямо общината, но в минимални граници. Документите се представят няколко дни преди сватбата, за да могат да се валидират, направете го поне 10 дни преди (и не повече от 30 – заради давността на някои), за да имате време да реагирате, ако някой от документите не е изряден. Всички документи трябва да са в срок и давност към датата на сватбата, а не само датата на подаването!

А ето го и списъка с необходимите документи:

 1. Лични карти на младоженците при запазването на датата
 2. Медицинско свидетелство ( личният лекар и екип специалисти го издават, има давност 30 дни)
 3. Резултати от изследване Васерман (всяка частна лаборатория предлага това кръвно изследване, то има давност 30 дни, резултатите трябва да са на хартиен носител, в случай, че един от младоженците е позитивен, другият трябва да попълни декларация, че е запознат със заболяването и последствията)
 4. Документ, удостоверяващ психичното Ви здраве (издава се срещу административна такса).  Ако адресната Ви регистрация е в гр. София, документът се издава от МБАЛНП по неврология и психиатрия „Св. Наум“ (4-и километър), ако сте регистрирани в друг град, но сватбата ще е в софийски обреден дон, документът се издава от Център за психично здраве „ Проф. Н. Шипковенски“. Ако ще се жените в друг град, опциите за клиники за психично здраве ще са по-ограничени и бързо ще се ориентирате.
 5. Документ, отразяващ гражданското Ви състояние. Издава се от прилежащата Ви община по адресна регистрация срещу административна такса в стандартен срок от  5 дни или експресна поръчка за 24ч. При статус неомъжена/неженен, нямате нужда от допълнителни документи. При разведен/а и вдовец/вдовица трябва да представите удостовряващ събитието документ.
 6. Декларация за сключване на граждански брак – по една за всеки от младоженците. Декларацията ще получите на срещата в ритуалната зала. В декларацията се вписват данните на младоженците и на кумовете. В декларацията се вписват и промените във фамилията след брака (ако младоженците планират такива). Попълва се също и графа за брачен договор. Ако такъв е приложим, той се представя допълнително.
 7. Брачен договoр (ако е предвиден от младоженците)

В деня на сватбата от Вас няма да се изискват никакви документи, ще представите всички описани няколко дни преди това. Затова пък на сватбата ще имате други (много по-приятни) задължения. Това, от което се нуждаете, са:

 1. Брачни халки
 2. Чаши и шампанско
 3. (по желание) – химикал и папка за свидетелството

Организирайте издаването на документите в месеца преди сватбата, но не и в последния момент, за да можете да реагирате, ако някои от документите не са изрядни.  Ако планирате и църковен ритуал, погледенте първа част на тази статия!

И бъдете спокойни, все пак ще ви се случи само веднъж в живота, а определено си заслужава усилията!

Не забравяйте да разгледате нашата колекция булчински рокли!

Успех!

Милвана

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *