Продължете към съдържанието

ЗАЩО КАЗАХ „НЕ“ НА СВАТБЕНИТЕ ФОТОГРАФИ?

  • от

Този пост започва с една голяма уговорка – избирайки доказал се сватбен фотограф, Вие залагате на качествено изпълнение и рутина, на това, че той познава сватбените локации и екипите отлично и много други плюсове. С точния сватбен фотограф можете да изпълните всички условия по-долу по също толкова добър начин.

Но нека Ви разкажа, защо аз казах „НЕ“ на сватбените фотографи…

Избрах фотограф, който обича да снима жени (не само модели). Не сме тук, за да се лъжем, младоженецът не търси кой знае какво от сватбената фотосесия, но Вие искате да изглеждате перфектно. Ако като мен, нямате опит пред обектив, не знаете кой е по-добрият Ви профил или как да не се сдобиете с двойна брадичка докато се усмихвате, тогава имате нужда от помощ. Замислих се, че искам да ме снима някой, който знае как една жена да изглежда по максимално най-добрия начин. Той беше на 100% ангажиран с това аз да се харесам на снимките и много добре знаеше какви съвети да ми даде, защото е работил със стотици модели и познава отлично най-добрите позиции на тялото.

И готово. Избрах фотограф, който снима корици за списания, портрети, будоарни фотосесии…В деня на сватбата бях поне 10 кг. по-тежка от сега и знаете ли? – Обожавам всичките си снимки от сватбата! Да, те представят мен, без корекции и фотошоп, но в най-добрата ми светлина за тогавашната ми визия. И това е така, защото получавах най-добрите съвети по време на снимките – спомням си дори как по време на церемонията в църквата той ми привлече вниманието да си повдигна леко брадичката и да сменя позицията на букета докато слушаме словата на отеца.

Журналистическо предаване без пози – по онова време имах двама любими сватбени фотографи – един от Тоскана и един от Дубай. Онова, което ги свързваше, беше липсата на постановка, те просто „отразяваха събитието“. Нямаше ги снимките на ръцете на младоженците една върху друга с халките, нямаше я булката седнала на ръба на слалнята да си гледа букета във ваза … разбрахте ме. Търсех точно този ефект, но бях наясно – без един кадър да е режисиран и да има определено време да се заснеме, рискуваме доста.  Това е голяма хапка за фотографа, да сте хем хубава, хем нережисирана, хем емоционална и хем на фокус ( радвам се, че не съм на негово място!).Ето го плюса за младоженеца – никой не го караше да заствава по определен начин и да гледа влюбено към хоризонта.

В търсене на различното намерих приятел – той ми даде много добри идеи за протичането на деня, за това къде да направим снимките с гостите и как да подредим програмата. Имаше и една адски важна задача заедно с видеооператорите – да заснемат автентични кадри от момента, в който младоженецът ме вижда за първи път. Бяха избрали перфектната локация, цял ден се грижеха за логистиката и за това да не се засечем по коридорите. В деня на сватбата фотографът ми донесе консервени кутии, които беше подготвил самоинициативно, за да направим един кадър с автомобила, беше малък жест, но означаваше много – определено това нямаше да е последната ни среща!

Ако Ви е интересно да разберете повече за него, последвайте Петър Тодориснки – https://www.facebook.com/petar.todorinski/

Не забравяйте, че подобна концепция и резултати може да постигне всеки един талантлив фотограф независимо дали се определя като сватбен или не. Имайте високи изисквания, говорете смело за това какво очаквате и покажете снимки, които Ви харесват, останалото оставете в ръцете на професионалистите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *